Porto / Bezienswaardigheden & Activiteiten

Porto bezienswaardigheden

28x Wat te doen in Porto Portugal - Highlights & Activiteiten

Porto bezienswaardigheden

Wat te doen in Porto en Portugal? Bezienswaardigheden Porto Top 10, een overzicht van toeristische attracties, highlights en activiteiten. Wat zijn de bezienswaardigheden in Porto en omgeving?

Porto bezienswaardigheden - 28x Wat te doen in Porto?

Waar velen Porto zullen linken aan een heerlijk glaasje Port, heeft deze stad echter nog veel meer mooie bezienswaardigheden te bieden. Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro en heeft een historische binnenstad welke volledig op de werelderfgoedlijst van Unesco is gezet. U komt historische gebouwen, kerken, prachtige bruggen en prachtige streetart tegen tijdens een stedentrip Porto. Tijdens uw bezoek aan de mooie stad in Portugal is het handig onderstaande top 28 van leukste Porto bezienswaardigheden, toeristische attracties, highlights en activiteiten te raadplegen, zodat u niks van deze bijzondere stad zult missen. Klik op een van deze hoogtepunten voor meer informatie over deze unieke bezienswaardigheden en activiteiten. Wat te doen in Porto en omgeving:

1. Dom Luis I-brug

Wat te doen in Porto PortugalPorto bezienswaardigheden: de Douro rivier loopt door Porto
Bezienswaardigheden PortoDe brug is dé must see highlight van de stad in Portugal

Bovenaan de lijst van 'Wat te doen in Porto' staat de Dom Luis I-brug. Porto kent in totaal 6 bruggen, waarvan met stip de bekendste boogbrug de Dom Luis I-brug is. Deze brug is 400 meter lang en is ontworpen door een compagnon van Gustav Eiffel, de ontwerper van de Eifeltoren. U zal dan ook enkele vergelijkingen met de Eifeltoren kunnen zien. De brug wordt op het onderste deel gebruikt door automobilisten en de metro kan over het bovenste deel rijden. Ook kunt u als voetganger gebruik maken van de brug, waarbij u ook een lift naar boven en beneden kunt pakken. Het zuidelijk gelegen Vila Nova de Gaia met alle beroemde porthuizen is via de Dom Luis I-brug te bereiken. Van ver kunt u deze prachtige brug al aanschouwen en een stuk verderop staat een iets kleinere metalen spoorbrug (de Ponte Maria Pia) die is ontworpen door Gustav Eifel zelf.

2. Ribeira wijk

Porto bezoekenDe kleurrijke wijk Ribeira in Porto
Wat te doen in PortoHet plein Praça da Ribeira

Kent u die bekende foto's van Porto met die vrolijk gekleurde huizen aan het water? Dat is de Ribeira wijk. Deze wijk verdient dan ook zeker een bezoekje wanneer u in Porto bent. Vanaf de Praça da Ribeira, het plein dat het hart van het centrum is, heeft u uitzicht op de bekende Luis I brug en de Douro. Naast dat u uw ogen uitkijkt en overal straatmuzikanten ziet, kunt u hier ook lekker even neerstrijken op de vele terrasjes die u hier aantreft. Aan het water vindt u veel restaurants waar u lokale lekkernijen kunt proeven of een glaasje port.

3. Rondvaart op Duoro rivier

Wanneer u in Porto bent mag een rondvaart op de Douro niet ontbreken. U heeft hierin de keuze uit twee verschillende boottochten. Zo gaat de eerste boottocht langs de 6 bekende bruggen van Porto (meer info en reserveringen). Ook ziet u het historische centrum van Porto en vaart u langs Vila Nova de Gaia. Deze boottocht duurt ongeveer 50 minuten. De tweede optie is een uitgebreide boottocht door de Douro-vallei die een volledige dagtocht in beslag neemt (meer info en reserveringen). Hierbij start de tocht in Porto en vaart u bijvoorbeeld naar Peso da Régua in de Dourovallei waar u een wijngaard gaat bezoeken, en dan meestal door naar Pinhão en Sabrosa. Tussendoor krijgt u een heerlijke lunch en wordt u aan het einde van de dag weer afgezet in Porto. Tijdens deze boottour krijgt u de kans om Port en wijn te proeven.

4. Porthuizen in Vila Nova de Gaia

Highlights Porto
Porto highlights

Dé lekkerste activiteit in Porto! De stad staat bekend om zijn port. Het is dan ook aan te raden om een porthuis te bezoeken tijdens uw verblijf in Porto. De beroemde porthuizen liggen allemaal aan de overkant van de rivier in de plaats Vila Nova de Gaia. U heeftt hierin de keuze uit tal van porthuizen, waarbij dit de top 10 is van beste rondleidingen of meest bezochte porthuizen.

 1. Graham’s (reserveren rondleiding)
 2. Taylors
 3. Calem (reserveren rondleiding)
 4. Sandeman
 5. Ferreira
 6. Cockburn (reserveren rondleiding)
 7. Burmester (reserveren rondleiding)
 8. Quinta dos Corvos
 9. Caves Poças (reserveren rondleiding)
 10. Casa Ramos Pinto

Tijdens uw rondleiding bij deze porthuizen ziet u hoe Port wordt gemaakt en krijgt u een proeverij van diverse Portwijnen, soms in combinatie met bijvoorbeeld kaas, chocolade of de bekende Pastel de Nata. Een tour duurt gemiddeld zo'n 45 minuten waarbij u alles te weten komt over het productieproces van Port. Wanneer u kiest voor de populaire rondleiding van Graham's Port Lodge Tour, kunt u eveneens genieten van een prachtig uitzicht op de stad.

5. Beklim de Torre dos Clérigos

PortoTorre dos Clérigos in de skyline van Porto
Wat doen in PortugalBezoek de kerk met de Torre dos Clérigos

De kerk met de Torre dos Clérigos steekt met kop en schouders boven de stad uit en is dan ook hét visitekaartje van Porto. Nicolau Nasoni heeft deze kerk in barokstijl gebouwd in de 18e eeuw. Naast dat Nicolau Nasoni deze kerk heeft ontworpen heeft hij ook veel andere gebouwen in Portugal ontworpen met diezelfde authentieke barokstijl. Binnenin de kerk ziet u voorval veel marmer, graniet en houtsnijwerk. Aan het westelijke uiteinde van deze kerk bevindt zich de toren welke volledig is gemaakt van graniet. U kunt zelf de kerk bezoeken, maar het beklimmen van 225 treden naar de top is één van de meest geliefde activiteiten in Porto. Eenmaal bovenop kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Tip: Tijdens het hoogseizoen kan het handig zijn vooraf uw ticket en tijdslot te reserveren.

6. Kathedraal van Porto

Porto activiteitenDe kathedraal, oftewel de Sé do Porto
Porto NoorderlichtDe kloostergang bij de kathedraal van Porto

Sé do Porto is de kathedraal van Porto welke is gelegen op de hoogste heuvel van de stad. Naast deze kathedraal bevindt zich een prachtig klooster welke beide een bezoek waard zijn. Vanaf het plein Terriero da Se, welke voor de kathedraal ligt, heeft u een prachtig uitzicht over de gehele stad. Voor een paar euro per persoon kunt u het klooster en de kathedraal bezoeken (om wachtrijen te voorkomen kunt u eventueel tickets online kopen). Binnenin de kathedraal wordt u verwelkomt door een prachtige Gotische stijl. In het klooster vindt u blauwwitte azulejos-panelen welke door António Vital zijn geschilderd. Naast de kathedraal en het klooster bevindt zich het Paço Episcopal, een groot bisschoppelijk paleis. Ook hier kunt u tegen een kleine vergoeding naar binnen.

7. Livraria Lello

Portugal bezienswaardighedenHet prachtige interieur van de boekwinkel
Porto PortugalDe bescheiden ingang van Livraria Lello

De Livraria Lello is een van de mooiste boekwinkels ter wereld. JK Rowling liet zich in deze bibliotheek inspireren voor de bekende boekenreeks van Harry Potter. Binnenin de boekhandel ziet u een grote houten trap waar veel foto's worden genomen, en niet zonder reden. De inrichting is een mix van art nouveau, art deco en neogotisch met mooie beschilderingen. De volledige eerste verdieping is gemaakt van hout. De tweede verdieping is gemaakt van pleisterwerk dat is beschilderd, hierdoor oogt het als hout of glas in lood. Vanaf de straat zal u echter zo de winkel voorbijlopen. Let op de grote houten deuren en de twee geschilderde vrouwen op de gevel.

Let op: Helaas is de boekwinkel niet meer gratis te bezoeken. Om de drukte in de boekwinkel te reguleren dient u toegangstickets aan te schaffen wat u het makkelijkste kan doen via de officiële website.

8. Palacio da Bolsa

Porto bezoekenRechts het standbeeld van Prince Henry the Navigator
Porto centrumPrachtig interieur van beursgebouw Palacio da Bolsa

Palacio da Bolsa is het beurspaleis van Porto en daarmee ook een zeer belangrijk historisch monument. In de 19e eeuw werd het Palacio da Bolsa gebouwd als zetel voor de handelsvereniging. Na die tijd werd het gebouwd in gebruik genomen als handelsbeurs in opdracht van koningin D. Maria II. Uiteindelijk is het weer teruggegeven als handelsvereniging. Het beursgebouw werd ontworpen door de architect Joaquim da Costa Lima Júnior. Tijdens uw verblijf in Porto is dit gebouw zeker de moeite waard. U kunt een tour boeken met een gids die u alles kan vertellen over het interieur en de geschiedenis van het gebouw. Voor het beurspaleis ligt een plein waar u een standbeeld ziet staan van Prince Henry the Navigator en aan de overkant ligt de Mercado Ferreira, een iconische ijzeren markthal welke tegenwoordig gebruikt wordt voor evenementen en als restaurant.

Let op: Het is alleen mogelijk Palacio da Bolsa te bezoeken met een rondleiding met gids (prijs 12 euro). U dient daarom vooraf tickets voor een rondleiding te reserveren.

9. Treinstation São Bento

Porto bezienswaardighedenPrachtige details van het station
wat te doen in PortoHet São Bento treinstation van Porto

In het stadscentrum van Porto bevindt zich het treinstation van São Bento. Dit treinstation trekt dagelijks honderden toeristen en is daarmee ook een van de belangrijkste treinstations van Portugal. Voordat het treinstation werd gebouwd in de 19e eeuw, stond op diezelfde plek een klooster. De stationshal is volledig bedekt met tegeltjes die de schilder Jorge Colaço heeft beschilderd. Op de tegeltjes kunt u de geschiedenis van Noord-Portugal bekijken, welke staat afgebeeld in mooie blauwe beschilderingen. Naast de blauw-witte tegeltjes zijn er ook gekleurde kunstwerken van dezelfde schilder te vinden. Het treinstation is centraal gelegen en de toegang is gratis. Neem hier zeker even de tijd, want u zult uw ogen uitkijken.

10. Igreja de São Francisco

Doen in PortugalDe Igreja de São Francisco
Porto bezoekenWat te doen in Porto: weelderige kerken bezoeken

De Igreja da São Franscisco is een prachtige kerk welke is versierd met verguld houtsnijwerk. Er is ruim 200 kilo goud gebruikt om de kerk te decoreren. Toen de kerk in de 14e en 15e eeuw werd gebouwd, was deze nog niet gedecoreerd. Pas later werd de kerk gerenoveerd en voorzien van decoratie. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt als expositieruimte of als concertzaal. Naast alle opvallende decoraties in de kerk is er één opvallend stuk te vinden; namelijk de Jesseboom. Deze boom is volledig gemaakt van hout waarop de familielijn van Jezus staat afgebeeld. De kerk is dagelijks geopend en binnenin de kerk is het helaas verboden om foto's te maken.

11. Uitzicht vanaf Mosteiro da Serra do Pilar

Porto stadUitzichtspunt in Vila Nova de Gaia
wat te zien in Porto PortugalHet ronde klooster Mosteiro da Serra do Pilar

Aan de overkant van de rivier, in Vila Nova de Gaia, vindt u een prachtig klooster genaamd de Mosteiro da Serra do Pilar. Dit klooster is volledig rond, wat uniek is voor Porto, en is eveneens uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Vanaf het klooster heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Voor een klein bedrag kunt u ook een korte rondleiding krijgen waar u alles leert over de geschiedenis van het klooster. Wanneer u in Vila Nova de Gaia bent, kunt u ook een bezoekje brengen aan Jardim do Morro. Dit is een klein park bij het klooster waar u ook een prachtig uitzicht hebt over de Douro. Vanaf het park kunt u ook de kabelbaan pakken.

12. Doen in Porto: Kabelbaan

In 2009 is gestart om de kabelbaan in Vila Nova de Gaia te bouwen om mensen te vervoeren en hiermee het hoogteverschil te overbruggen. Vandaag de dag kunt u iedere dag de kabelbaan pakken vanaf het park Jardim do Morro. Met enkele minuten wordt u 600 meter verderop gebracht. Deze kabelbaan neemt u mee op ruim 63 meter hoogte en geeft langs de rivier schitterende uitzichten vanaf Vila Nova de Gaia richting het oude centrum van Porto.

Porto stadDe kabelbaan in Vila Nova de Gaia
wat te zien in Porto PortugalWat te doen in Porto: Een Fado show bezoeken

13. Fado

Wanneer u in Porto bent is het aan te raden om een Fadoshow bij te wonen. Tijdens de show kunt u zelf zien waarom een Fadoshow zo ontroerend kan zijn. U kunt de Fadoshows op enkele plekken bijwonen. De vier bekendste plekken zijn: Fado na Baixa, Ideal Clube de Fado Porto, Casa da Guitarra en Caves Calem (bij het beroemde porthuis). Tijdens de show kunt u genieten van heerlijke port of u laten meeslepen door de traditionele Fadozangers en zangeressen.

14. Avenida dos Aliados

Bezienswaardigheden in PortoLinks het stadhuis en rechts het standbeeld van Dom Pedro IV
Hoogtepunten PortoAvenida dos Aliados, het vrijheidsplein van Porto

Avenida dos Aliados, oftwel het vrijheidsplein, ligt in de benedenstad van Porto. Dit langwerpige plein is omgeven door diverse restaurants. Ook kunt u op vrijwel iedere hoek van de straat op een bus stappen en zijn er meerdere mogelijkheden om de metro te pakken. Bezienswaardigheden op het plein zijn het stadhuis van Porto en ook vindt u midden op het plein het monument van Dom Pedro IV.

15. Stichting Serralves

Bezienswaardigheden in PortoHet museum van Stichting Serralves
PortoOntspannen in het Serralves park

Stichting Serralves ligt buiten het centrum van Porto en ligt in een mooi park welke ook wel de groene long van Porto wordt genoemd. In het museumgebouw vindt u het museum van Hedendaagse kunst, maar u kunt ook diverse kunstwerken bewonderen in het park of even ontsnappen een de drukte van de stad. In het park kunt u zelfs een Treetop Walk maken. Door de ruime opzet van het park en het museum kunt u hier prima een halve dag voor uittrekken (meer info en tickets).

16. Ontdek Porto per fiets

Tips Porto

Een van de beste manieren om Porto te verkennen is met de fiets. Tijdens deze 3 uur durende fietstocht met Nederlandstalige gids komt u op de mooiste plekken waar u anders niet zou komen. Doordat Porto op heuvels is gebouwd gaat u gebruik maken van een elektrische fiets. U zal namelijk veel heuvels moeten opklimmen en weer afrijden.

Tijdens deze fietstocht rijdt u langs smalle straatjes, gezellige pleinen, de mooiste gebouwen en bijzondere monumenten. Bij verschillende Porto bezienswaardigheden wordt er gestopt en krijgt u informatie over de geschiedenis van deze belangrijkste highlights (meer info en reserveren fietstour).

17. De dubbele kerk 'Carmo & Carmelitas'

Top 10 PortoDe dubbele kerk 'Carmo & Carmelitas'
PortoAzulejos van de Igreja do Carmo

Gelegen aan het plein Praca Gomes Teixeira vindt u twee kerken vlak naast elkaar, links de 17e eeuwse Carmelitas en rechts de Igreja do Carmo. Tussen beide kerken staat het kleinste huisje van Porto welke maar één meter breed is. Dit kleine smalle huisje is gebouwd omdat vroeger werd gezegd dat kerken geen buren van elkaar mochten zijn. Bekijk ook zeker de indrukwekkende zijkant van de rechtse kerk Igreja do Carmo, welke volledig bedekt is met een groot schilderij gemaakt van azulejo-tegeltjes. De kunstenaar Silvestro Silvestri heeft dit schilderij gemaakt.

18. Jardins do Palacio de Cristal

Porto PortugalPorto bezienswaardigheden: Jardins do Palacio de Cristal
Porto must seeDe Super Bock Arena

Voor een prachtige wandeling tijdens uw verblijf in Porto gaat u naar de Jardins do Palacio de Cristal. Hier vindt u prachtige tuinen en bloemenparken. Ook staat hier het opvallende gebouw van de evenementenhal Super Bock Arena. Vanaf het park heeft u een prachtig uitzicht over o.a. de Douro. In het park vindt u loslopende pauwen en kunt u zich even terugtrekken van de drukte van de stad. Ook vindt u vlakbij het park het museum Extensão do Romantismo, een museum gevestigd in een 18e eeuws landhuis.

19. Doen in Porto: Funicular naar Santa Clara

activiteitenLeuk om te doen: Funicular dos Guindais
HighlightsMuralha Fernandina

Om in een zeer korte tijd naar het hoger gelegen gedeelte van Porto te gaan kunt u de Funicular dos Guindais nemen, de kabeltram van Porto. U stapt op bij de Ribeira kant bij de rivier en komt langs de Muralha Fernandina muur. Bovenaan bij de stop van de kabeltram vindt u Santa Clara, een klein kerkje aan de top. Tijdens uw tocht heeft u een mooi uitzicht over de Douro en over Porto. Naast dat het leuk is om deze kabeltram te pakken, zorgt het er ook voor dat u deze steile wandeling niet hoeft af te leggen.

20. Estádio do Dragão - Stadion van FC Porto

Bezienswaardigheden Porto PortugalEstádio do Dragão, het stadion van FC Porto
Porto bezienswaardigheidWat te zien in Porto: het voetbalstadion

Dit uitstapje naar Estádio do Dragão is voor de echte voetbalfans die graag eens voet willen zetten binnen het stadion van FC Porto. U kunt een ticket kopen om het stadion te bezoeken, waar u eveneens een museum vindt met daarin alle geschiedenis van FC Porto. Het Estadio do Dragao FC Porto is een plek waar menig voetbalwedstrijd is gewonnen waaronder de UEFA Champions League. Het museum is te bezoeken met een audiogids en bestaat uit 27 thema onderdelen, waarbij u alle prijzen die in dit stadion zijn gewonnen kunt bewonderen (meer info en tickets)

21. Rua Santa Catarina

PortoRua Santa Catarina, dé winkelstraat van Porto
Top 10 Porto bezienswaardighedenHighlight: Capela das Almas

Wilt u tijdens uw verblijf een middagje shoppen? Dan gaat u naar Rua Santa Catarina, de drukste winkelstraat van Porto. In de winkelstraat vindt u vele leuke winkels en boetiekjes maar ook de Capela das Almas. Dit is een klein, maar prachtig kerkje welke is voorzien van authentieke Portugese blauw-witte tegeltjes. De Rua Santa Catarina staat ook bekend om Café Majestic. Dit is een oud café met een prachtige uitstraling in de stijl van de belle époque. Hier kunt u neerstrijken voor een hapje en een drankje. Let er wel op dat u hier ook de hoofdprijs betaalt, maar dan krijgt u ook wat.

22. Eet een Pastéis de Nata in Rua das Flores

Activiteiten PortoWat te doen in Porto: Pastéis de Nata proeven
Porto bezienswaardighedenRua das Flores, een charmant straatje

Een van de bekendste lekkernijen van Portugal zijn Pastéis de Nata. Deze dient u dan ook zeker te nuttigen tijdens uw trip. Het pittorske straatje Rua das Flores is een oude winkelstraat waar u de allerbeste Pastel de Nata kunt eten, bijvoorbeeld bij Nata Lisboa. In deze winkelstraat die Sao Bento met Ribeira verbindt vindt u verder gebouwen met leuke balkonnetjes en talrijke bloemen aan de gevels. Ook heeft u een ruime keuze uit diverse restaurants en café waar u weer even kunt opladen tussen alle bezienswaardigheden en het shoppen door.

23. Miradouro da Vitória

Porto highlightsSmalle straatjes naar Miradouro da Vitória
Porto PortugalEen gratis uitzichtspunt in Porto Portugal

Voor een prachtig en gratis uitzicht over de hele stad kunt u naar Miradouro da Vitória wandelen. Hier komt u langs smalle straatjes en maakt u een flinke klim omhoog, maar dat is de inspanning uiteindelijk meer dan waard. Van oorsprong is dit uitzichtpunt gebouwd voor de lokale krijgsmacht om de stad te verdedigen tijdens de Belegering van Porto. Vanaf Miradouro da Vitória heeft u o.a. uitzicht over de Douro en de Luis I brug. Bij aankomst stelt het gebouw niet veel voor, maar er verschuilt een mooie uitkijkplek achter het gebouw.

24. Oude tram 1 naar Foz voor een kustwandeling

Bezienswaardigheden PortoDoen: Pak de antieke tram 1 naar Foz
Museum Porto PortugalFarolim de Felgueiras, de vuurtoren bij de wijk Foz

Wanneer u de tramlijn 1 pakt, kunt u afreizen naar de kustwijk Foz waar u een heerlijke kustwandeling kunt maken. Hier vindt u ‘Molhe e Farolim de Felgueiras’, welke een dijk met een vuurtoren is. U komt verder langs de Praia Daluz en Praia dos Ingleses, welke twee mooie stranden zijn waar u heerlijk kunt wandelen, uitwaaien, zonnen of zwemmen. U kunt ervoor kiezen om de oude tramlijn 1 te pakken of u kunt de buslijn 500 nemen. Wanneer de tram zijn eindhalte heeft bereikt, worden alle stoeltjes opgeklapt en omgedraaid zodat de tram weer dezelfde route terug kan nemen. Tijdens uw kustwandeling in Foz komt u verder andere bezienswaardigheden tegen zoals het vervallen Fortress Sao Joao Baptista en het Queijo fort. Een andere leuke manier om de bezienswaardigheden rond het strand te bezoeken is met deze fietstour met Nederlandse gids waarbij je via de rivier naar Foz fietst; een ideale fietstour als u de stad al vaker heeft bezocht of met kinderen reist.

25. Casa da Musica

Tips PortoCasa da Musica, een bijzonder concertgebouw

Casa da Musica is een opvallend concertgebouw in Porto welke is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas. Na 4 jaar bouwen werd het gebouw in april 2005 officieel geopend. U herkent het gebouw aan zijn moderne en unieke uitstraling. Het gebouw heeft twee ruimtes, een grote en een kleine zaal. De grote zaal heeft ruimte voor ongeveer 1.238 personen en de kleine zaal heeft 300 zitplaatsen of 650 staanplaatsen (officiële website).

26. Dagtochten in de omgeving

Porto activiteitenSantuário do Bom Jesus do Monte vlakbij Braga
omgeving PortugalAveiro, ook wel het Venetie van Portugal genoemd

Tijdens uw verblijf in Porto wilt u natuurlijk zo veel mogelijk zien. U kunt er dan voor kiezen om een fietstocht, een wandeltocht of een boottocht te gaan doen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen een rondvaart van de 6 bekende bruggen of doet u een tour langs verschillende porthuizen en andere bekende bezienswaardigheden. Wanneer u kiest voor een fietstour kunt u de hele stad in een middagje bewonderen vanaf de fiets. Samen met een tourgids bezoekt u de mooiste plekjes en krijgt u alle nodige informatie. Bezoek verder met een dagtocht de Douro vallei, oude steden als Braga en Guimarães, of Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal.

Aanrader! Wanneer u slechts tijd heeft voor één excursie vanaf Porto is deze excursie naar de Duoro vallei absoluut mijn favoriet. Hierbij maakt u een flinke boottocht door de vallei en kunt u bij enkele stops genieten van portwijn en traditionele Portugese lunch:

Meer excursies Porto omgeving

27. World of Wine

Porto staat bekend om zijn port. Adrian Bridge heeft een aantal pakhuizen opgekocht en is daar World of Wine (WOW) begonnen. Dit is een combinatie van 7 musea, 9 restaurants en een aantal winkels. Vanaf deze locatie heeft u een prachtig uitzicht over de stad. De musea liggen verspreid over meerdere gebouwen waar u alles te weten komt over o.a. de portproductie, diverse wijnen, kurk en chocolade. Ook leert u alles over de geschiedenis van Porto op een leuke en interactieve manier. De reden dat ook chocolade is meegenomen in WOW is omdat chocolade erg goed samengaat met Port. Wanneer u alle musea heeft gehad kunt u plaatsnemen bij een van de 9 restaurantjes. Hierbij heeft u keuze uit onder andere een vegetarisch restaurant of een visrestaurant. Voor het bezoeken van World of Wine kunt u kiezen uit losse toegangstickets per museum of om combitickets voor meerdere musea aan te schaffen.

Meer over 'World of Wine'

28. Nog meer musea in Porto

Porto museumMuseu Nacional de Soares dos Reis
Museum Porto PortugalMuseo do Carro Electrico

Museumliefhebber of op zoek naar activiteiten op een regenachtige dag? In Porto zijn verschillende leuke musea te vinden, zoals:

 • World of Discoveries: Dit museum is leuk voor kinderen waar ze als Portugese ontdekkingsreizigers door het museum gaan (website).
 • Centro Portogues de Fotografia: Dit museum is gevestigd in een oude gevangenis waar u nu een fototentoonstelling kunt vinden.
 • Casa da Infante: Vroeger was dit gebouw de geboorteplaats van Prince Henry in 1394. Tijdens een tour in het museum komt u meer te weten over de tijd dat dit nog een douanekantoor was en over de munt die destijds werd gebruikt.
 • Museu Nacional de Soares dos Reis: Dit museum staat op de lijst van nationale monumenten en is gevestigd in een neoklassiek paleis uit de 18e eeuw. Hier vindt u unieke collecties aan Portugese schilderkunst en beeldhouwwerken.
 • MMIPO – Museo da Misericordia do Porto: Dit museum ligt naast de kerk bij Rua Flores. In het museum vindt u religieuze kunst uit de 15e tot de 17e eeuw.
 • Museo do Carro Electrico: Liefhebbers van historische trams kunnen hier terecht (website).
 • Museo da Cidade Extensao do Romantismo: In dit museum gevestigd in een 18e eeuws gebouw vindt u prachtig gedecoreerde kamers in typerende stijlen.

Waar liggen de highlights in Porto?

FAQ Bezienswaardigheden Porto - Wat te doen in Porto Portugal?

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Porto?

De bekendste bezienswaardigheid van Porto is de enorme Dom Luis I-brug over de Douro-rivier, welke u kunt gebruiken om de porthuizen aan de overkant in Vila Nova de Gaia te bezoeken. Daarnaast mag het kleurrijke stadscentrum Ribeira niet ontbreken en mooie kerken zoals de Torre dos Clérigos en de kathedraal van Porto. In dit artikel leest u alles over de Top 10 Porto bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke excursies vanaf Porto?

Een vakantie naar Porto is niet compleet zonder de prachtige omgeving van de Douro-vallei bezoeken. Vanuit Porto maar u eenvoudig boottochten over de rivier en stopt bij leuke plaatsen als Amarante en Pinhão. Een andere leuke activiteit is een dagtocht naar Braga met de Bom Jesus do Monte, welke valt te combineren met Guimarães. Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Meer info over de leukste Porto excursies.

Welk porthuis kan ik bezoeken?

Bij veel porthuizen is het mogelijk een rondleiding te krijgen, welke meestal wordt afgesloten met een portproeverij. Vaak zijn rondleidingen ter plekke te boeken, maar u kunt ook vooraf reserveren. Goede porthuizen zijn o.a. Graham's, Taylors, Calem, Sandeman en Ferreira. In dit artikel leest u alles over dingen om te doen in Porto.

Porto bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
17 december 2022 Maarten: "Fantastische vakantie in Portugal gehad door de goede reistips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Porto."