Porto / Bezienswaardigheden & Wat te doen in Porto?

Porto bezienswaardigheden

30x Wat te doen in Porto Portugal - Highlights & Activiteiten

Porto bezienswaardigheden

Wat te doen in Porto en Portugal? Bezienswaardigheden Porto Top 10, een overzicht van toeristische attracties, highlights en activiteiten. Wat zijn de bezienswaardigheden in Oporto en omgeving?

Porto bezienswaardigheden - 30x Wat te doen in Porto?

Waar velen Porto (of Oporto) zullen linken aan een heerlijk glaasje Port, heeft deze stad echter nog veel meer mooie bezienswaardigheden te bieden. Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro en heeft een historische binnenstad welke volledig op de werelderfgoedlijst van Unesco is gezet. U komt historische gebouwen, kerken, prachtige bruggen en streetart tegen tijdens een stedentrip Porto. Tijdens uw bezoek aan de mooie stad in Portugal is het handig onderstaande top 30 van leukste Porto bezienswaardigheden, toeristische attracties, highlights en activiteiten te raadplegen, zodat u niks van deze bijzondere stad zult missen. Lees meer tips over deze mooie bezienswaardigheden en activiteiten. Wat te doen in Porto en omgeving:

1. Hoogtepunt: Dom Luis I-brug

Wat te doen in Porto PortugalPorto bezienswaardigheden: de Douro rivier loopt door Porto
Bezienswaardigheden PortoDe brug is dé must see highlight van de stad in Portugal

Bovenaan de lijst van 'Wat te doen in Porto' staat de Dom Luis I-brug. Porto kent in totaal 6 bruggen, waarvan met stip de bekendste boogbrug de Dom Luis I-brug is. Deze brug is 400 meter lang en is ontworpen door een compagnon van Gustav Eiffel (de ontwerper van de Eifeltoren). De brug wordt op het onderste deel gebruikt door automobilisten en de metro kan over het bovenste deel rijden. Ook kunt u als voetganger gebruik maken van de brug. U kunt de 6 bruggen ook met deze boottocht vanaf het water bekijken. Het zuidelijk gelegen Vila Nova de Gaia met alle beroemde porthuizen is via de Dom Luis I-brug te bereiken. Een stuk verderop over de Douro staat een iets kleinere metalen spoorbrug (de Ponte Maria Pia) die wel is ontworpen door Gustav Eifel zelf.

2. Ribeira wijk

Porto bezoekenDe kleurrijke wijk Ribeira in Porto centrum
Wat te doen in PortoWat te doen in Porto: Het plein Praça da Ribeira

Kent u die bekende foto's van Porto met die vrolijk gekleurde huizen aan het water? Dat is de Ribeira wijk. Deze wijk die vertaald 'aan de rivier' betekent verdient dan ook zeker een bezoekje wanneer u in Porto bent. Vanaf de Praça da Ribeira, het plein dat het hart van het Porto centrum is, heeft u uitzicht op de bekende Luis I brug en de Douro. Naast dat u uw ogen uitkijkt en overal straatmuzikanten ziet, kunt u hier ook lekker even neerstrijken op de vele terrasjes die u hier aantreft. Ook kunt u eten bij de restaurants waar u lokale lekkernijen kunt proeven of een glaasje port, maar waarschuwing: u betaalt hier de hoofdprijs, terwijl dit niet de beste restaurants zijn van Porto.

3. Porthuizen in Vila Nova de Gaia

Highlights Porto
Porto highlights

Dé lekkerste activiteit in Porto! De stad staat bekend om zijn port en het is dan ook bijna een must do om een porthuis te bezoeken tijdens uw verblijf in Porto. De beroemde porthuizen liggen allemaal aan de overkant van de rivier in de plaats Vila Nova de Gaia. Bij diverse porthuizen is het wel raadzaam vooraf een tijdslot te reserveren, zeker tijdens het hoogseizoen. U heeft hierin de keuze uit 17 porthuizen, waarbij dit de beste beoordeelde rondleidingen in porthuizen zijn:

 1. Cálem: reserveren rondleiding met proeverij, leuk: ook mogelijk in combi met een Fado-show, maar die moet u wel tijdig reserveren.
 2. Cockburn: persoonlijke favoriet: de grootste portkelder in Vila Nova de Gaia met de keuze uit verschillende soorten tours, zoals vintage tours voor de echte liefhebbers en soms demonstraties hoe portvaten worden gemaakt, reserveren is verplicht (reserveer uw rondleiding met proeverij)
 3. Graham’s: reserveren rondleiding met proeverij, leuk: proeverij met ook kaas, chocolade en Pastel de Nata, alleen ligt net iets verder weg
 4. Taylors: alleen tours met audiogids (reserveren tour met proeverij)
 5. Burmester: direct aan de voet van de brug (reserveren rondleiding met proeverij). Aanrader: deze leuke tour is inbegrepen in deze handige Porto City Card
 6. Ferreira
 7. Caves Poças: niet zo grootschalig, nog echt een porthuis in Portugese handen (reserveren rondleiding met proeverij)
 8. Sandeman
 9. Casa Ramos Pinto: nog een echt Portugees wijnhuis
 10. Porto Cruz: meer een liefhebber van cocktails? Breng dan eens een bezoek aan de rooftopbar van wijnhuis Porto Cruz met prachtig uitzicht. Zij spelen in op de trend om port meer hip te maken en hebben tal van unieke cocktails ontwikkeld met port als ingrediënt.

Tijdens uw rondleiding bij deze porthuizen ziet u hoe port wordt gemaakt en krijgt u een proeverij van diverse portwijnen, soms in combinatie met bijvoorbeeld kaas, chocolade of de bekende Pastel de Nata. Een tour duurt gemiddeld zo'n 45 minuten, waarbij u alles te weten komt over het productieproces van Port. Wanneer u kiest voor de populaire rondleiding van Graham's Port Lodge Tour, kunt u eveneens genieten van een prachtig uitzicht op de stad en deze rondleiding van Cálem is leuk omdat deze kan worden aangevuld met een Fado-optreden bij de proeverij.

4. Doen: Beklim de Torre dos Clérigos

PortoTorre dos Clérigos in de skyline van Porto
Wat doen in PortugalBezoek de kerk met de Torre dos Clérigos

Wat te doen in Porto centrum? De kerk met de Torre dos Clérigos steekt met kop en schouders boven de stad uit en is dan ook hét visitekaartje van Porto. Nicolau Nasoni heeft deze kerk in barokstijl gebouwd in de 18e eeuw. Naast dat Nicolau Nasoni deze kerk heeft ontworpen heeft hij ook veel andere gebouwen in Portugal ontworpen met diezelfde authentieke barokstijl. Binnenin de kerk ziet u voorval veel marmer, graniet en houtsnijwerk. Aan het westelijke uiteinde van deze kerk bevindt zich de toren welke volledig is gemaakt van graniet. U kunt vrij de kerk bezoeken. Voor beklimmen van 225 treden naar de top, één van de meest geliefde activiteiten in Porto, dient u wel een ticket te kopen. Bovenop kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens het hoogseizoen kan het handig zijn vooraf uw ticket en tijdslot te reserveren om de toren te kunnen beklimmen.

Tip: Geregeld wordt er in de kerk een innovatieve Spiritus-multimediashow vertoond (bekijk showdata). Een unieke ervaring van projecties met licht en geluid op de muren en daken. Voor het bijwonen van deze bijzonder voorstelling is het wel noodzakelijk tickets te reserveren.

5. Rondvaart op Douro rivier

Wanneer u in Porto bent mag een rondvaart op de Douro niet ontbreken. U heeft hierin de keuze uit twee verschillende boottochten. Zo gaat de eerste boottocht langs de 6 bekende bruggen van Porto (meer info en reserveringen). Ook ziet u het historische centrum van Porto en vaart u langs Vila Nova de Gaia. Deze boottocht duurt ongeveer 50 minuten. Aanrader: deze 6 bruggentocht is ook inbegrepen in de handige Porto City Card welke de belangrijkste tickets bevat voor uw stedentrip.

1. Boek 6 bruggentocht

De tweede optie, met stip de leukste optie wanneer u voldoende tijd heeft: een uitgebreide boottocht met wijnproeverijen in de Douro-vallei die een volledige dagtocht in beslag neemt (meer info en reserveringen). Hierbij start de tocht in Porto en vaart u door de Dourovallei waar u ook wijndomeinen gaat bezoeken, meestal gecombineerd met een bezoek aan Pinhão. Tussendoor krijgt u een heerlijke lunch bij een wijnhuis en wordt u aan het einde van de dag weer afgezet in Porto. Tijdens deze Douro wijn-dagtocht krijgt u de kans om op leuke locaties portwijnen te proeven. Absoluut een aanbeveling als u langer dan twee dagen in Porto verblijft!

2. Boek Douro wijn-rondvaart

6. Kathedraal van Porto

Porto activiteitenDe kathedraal, oftewel de Sé do Porto
PortoDe kloostergang bij de kathedraal van Porto centrum

Sé do Porto is de kathedraal van Porto centrum welke is gelegen op de hoogste heuvel van de stad. Naast deze kathedraal bevindt zich een prachtig klooster welke beide een bezoek waard zijn. Vanaf het plein Terriero da Se, welke voor de kathedraal ligt, heeft u een prachtig uitzicht over de gehele stad. Voor een paar euro per persoon kunt u het klooster en de kathedraal bezoeken (tip: u kunt uw tickets online kopen, maar het ticket is ook inbegrepen in de handige Porto City Card). Binnenin de kathedraal wordt u verwelkomt door een prachtige Gotische stijl. In het klooster vindt u blauwwitte azulejos-panelen welke door António Vital zijn geschilderd. Naast de kathedraal en het klooster bevindt zich het Paço Episcopal, een groot bisschoppelijk paleis. Ook hier kunt u tegen een kleine vergoeding naar binnen, maar dit paleis is niet heel indrukwekkend.

7. Ontdek Porto per fiets

Porto centrum

Een van de beste manieren om Porto te verkennen is met de fiets. Tijdens deze 3 uur durende fietstocht met Nederlandstalige gids komt u op de mooiste plekken waar u anders niet zou komen. Doordat Porto op heuvels is gebouwd gaat u gebruik maken van een elektrische fiets.Het beklimmen van de heuvels is ideaal met de e-bike.

Tijdens deze Porto highlights fietstocht rijdt u langs smalle straatjes, gezellige pleinen, de mooiste gebouwen en bijzondere monumenten. Bij verschillende Porto bezienswaardigheden wordt er gestopt en krijgt u informatie over de geschiedenis van deze belangrijkste highlights. Tip: plan de fietstour op uw eerste dag (meer info en reserveren fietstour).

8. Palacio da Bolsa

Porto bezoekenRechts het standbeeld van Prince Henry the Navigator
Porto centrumPrachtige Arabische kamer van beursgebouw Palacio da Bolsa

Palacio da Bolsa is het beurspaleis in het centrum van Porto en daarmee ook een zeer belangrijk historisch monument. In de 19e eeuw werd het Palacio da Bolsa gebouwd als zetel voor de handelsvereniging. Na die tijd werd het gebouw o.a. in gebruik genomen als handelsbeurs in opdracht van koningin D. Maria II. Het beursgebouw werd ontworpen door de architect Joaquim da Costa Lima Júnior. Tijdens uw verblijf in Porto is dit gebouw zeker de moeite waard om te bezoeken, maar dat is alleen mogelijk met een gereserveerde rondleiding. U volgt een tour met een gids die u alles kan vertellen over het interieur en de geschiedenis van het gebouw. Absoluut hoogtepunt in het paleis is de enorm versierde Arabische kamer. Voor het beurspaleis ligt een plein waar u een standbeeld ziet staan van Prince Henry the Navigator en aan de overkant ligt de Mercado Ferreira, een iconische ijzeren markthal welke tegenwoordig gebruikt wordt voor evenementen en als restaurant.

Let op: Het is alleen mogelijk Palacio da Bolsa te bezoeken met een rondleiding met gids (prijs 12 euro). U dient daarom vooraf tickets voor een rondleiding te reserveren.

Boek uw rondleiding

9. Treinstation São Bento

Porto bezienswaardighedenPrachtige details van het station
wat te doen in PortoHet São Bento treinstation van Porto

In het stadscentrum van Porto bevindt zich het treinstation van São Bento. Dit treinstation trekt dagelijks honderden toeristen en is daarmee ook een van de belangrijkste treinstations van Portugal. Voordat het treinstation werd gebouwd in de 19e eeuw, stond op diezelfde plek een klooster. De stationshal is volledig bedekt met tegeltjes die de schilder Jorge Colaço heeft beschilderd. Op de tegeltjes kunt u de geschiedenis van Noord-Portugal bekijken, welke staat afgebeeld in mooie blauwe beschilderingen. Naast de blauw-witte tegeltjes zijn er ook gekleurde kunstwerken van dezelfde schilder te vinden. Het treinstation is centraal gelegen en de toegang is gratis. Neem hier zeker even de tijd, want u zult uw ogen uitkijken.

10. Livraria Lello

Portugal bezienswaardighedenHet prachtige interieur van de boekwinkel
Porto PortugalDe bescheiden ingang van Livraria Lello

De Livraria Lello is één van de mooiste boekwinkels ter wereld. JK Rowling liet zich in deze bibliotheek inspireren voor de bekende boekenreeks van Harry Potter. Binnenin de boekhandel ziet u een grote houten trap waar veel foto's worden genomen, en niet zonder reden. De inrichting is een mix van art nouveau, art deco en neogotisch met mooie beschilderingen. De volledige eerste verdieping is gemaakt van hout. De tweede verdieping is gemaakt van pleisterwerk dat is beschilderd. Vanaf de straat zal u echter zo de winkel voorbijlopen (ware het niet dat er vaak enorme rijen voor de duer staan). Let op de grote houten deuren en de twee geschilderde vrouwen op de gevel.

Let op: Helaas is de boekwinkel niet meer gratis te bezoeken. Om de drukte in de boekwinkel te reguleren dient u toegangstickets aan te schaffen wat u online moet doen via de officiële website.

11. De dubbele kerk 'Carmo & Carmelitas'

Top 10 PortoDe dubbele kerk 'Carmo & Carmelitas'
PortoAzulejos van de Igreja do Carmo

Gelegen aan het plein Praca Gomes Teixeira vindt u twee kerken vlak naast elkaar, links de 17e eeuwse Carmelitas en rechts de Igreja do Carmo. Tussen beide kerken staat het kleinste huisje van Porto welke maar net iets meer dan een meter breed is. Dit kleine smalle huisje is gebouwd omdat vroeger werd gezegd dat kerken geen buren van elkaar mochten zijn. Bekijk ook zeker de indrukwekkende zijkant van de rechtse kerk Igreja do Carmo, welke volledig bedekt is met een groot schilderij gemaakt van azulejo-tegeltjes. De kunstenaar Silvestro Silvestri heeft dit schilderij gemaakt. Wilt u het huisje bezoeken? Koop dan een entreeticket (4,50 euro) bij de rechter kerk.

12. WOW: World of Wine

Oporto highlightsWOW: The Wine Experience
Oporto PortugalWOW: The Pink Palace

De nieuwe attractie in Porto: In 2021 is World of Wine (WOW) geopend, zoals het zichzelf noemt een gigantisch cultureel district in Vila Nova de Gaia bestaande uit een combinatie van maar liefst 7 verschillende musea, 9 restaurants en diverse winkels welke alleen gevestigd zijn in een aantal oude porthuizen. De 7 aparte en zeer interactieve musea liggen verspreid over meerdere gebouwen waarbij u alles te weten komt over thema's zoals portproductie, diverse wijnen, kurk, chocolade of de geschiedenis van Porto. Tip: Het is onmogelijk alle musea te bezoeken, dus kies de 1 of 2 meest aansprekende musea uit. Na uw museumbezoek kunt u plaatsnemen bij een van de 9 restaurants (van vegetarisch tot visrestaurant). Voor elk museum van World of Wine dient u een entreeticket aan te schaffen, vandaar alvast mijn selectie van de meest aansprekende musea:

 • The Wine Experience: het meest belangrijke museum van WOW. Dit is een zeer interactief museum over wijn waarbij u volledig mee wordt genomen op de route van de druif totdat deze in het glas geserveerd wordt. U sluit de tour uiteraard af met een glaswijnen (meer info & tickets).
 • Pink Palace: dit excentrieke museum neemt je mee in de wereld van rosé wijn en combineert dit met tal van unieke fotomogelijkheden, uiteraard in het pink-thema. Het museum wordt afgesloten met een proeverij van vijf verschillende rosé-wijnen (meer info & tickets).
 • Chocolate Story: de reden dat ook chocolade is meegenomen in WOW is omdat chocolade erg goed samengaat met port. De reis loopt van de geschiedenis van cacao en eindigt backstage bij een echte chocoladefabriek. Het meest interessante museum wanneer u met kinderen reist (meer info & tickets).
 • Verder kunt u bijvoorbeeld een Portugese wijnproeverij boeken bij de wijnschool, in Planet Cork alles leren over kurk of in Porto Region meer leren over de regio door de eeuwen heen.

13. Uitzicht vanaf Mosteiro da Serra do Pilar

Aan de overkant van de rivier, in Vila Nova de Gaia, vindt u een klooster genaamd Mosteiro da Serra do Pilar. Dit klooster is volledig rond, wat uniek is voor Porto, en is eveneens uitgeroepen tot werelderfgoed door UNESCO. Vanaf het klooster heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Het klooster zelf heeft tegenwoordig een militaire functie en daardoor nauwelijks te bezichtigen. Vanaf het klooster kunt u ook een bezoekje brengen aan Jardim do Morro. Dit is een klein park bij het klooster waar u ook een prachtig uitzicht hebt over de Douro. Vanaf het park kunt u ook de kabelbaan pakken.

14. Doen in Porto: Kabelbaan

Porto stadUitzichtspunt in Vila Nova de Gaia
Porto stadDe kabelbaan in Vila Nova de Gaia

In 2009 is gestart om de kabelbaan in Vila Nova de Gaia te bouwen om mensen te vervoeren en hiermee het hoogteverschil te overbruggen. Vandaag de dag kunt u iedere dag de kabelbaan pakken vanaf het park Jardim do Morro. Met enkele minuten wordt u 600 meter verderop gebracht. Deze kabelbaan neemt u mee op ruim 63 meter hoogte en geeft langs de rivier schitterende uitzichten vanaf Vila Nova de Gaia richting het oude centrum van Porto.

15. Wat te zien in Porto: Fado

Wanneer u in Portugal bent is het aan te raden om een Fadoshow bij te wonen. Tijdens de show kunt u zelf zien waarom een Fadoshow zo ontroerend kan zijn. U kunt de Fadoshows op enkele plekken bijwonen. De vier bekendste plekken zijn: het populaire Ideal Clube de Fado Porto, Fado na Baixa, Casa da Guitarra en Caves Cálem (gecombineerd met een rondleiding door het beroemde porthuis). Tijdens de show kunt u genieten van heerlijke port of u laten meeslepen door de traditionele Fadozangers en zangeressen. De meeste fadoshows dient u vooraf te reserveren:

Tip: Wanneer u deze handige Porto City Card aanschaft heeft u naast een Douro-boottocht, een fadoshow en tickets voor de kathedraal ook een rondleiding door de mooie wijnkelders van Cálem!

16. Igreja de São Francisco

Doen in PortugalDe Igreja de São Francisco
Porto bezoekenWat te doen in Porto: weelderige kerken bezoeken

De Igreja da São Franscisco is een mooie kerk welke is versierd met verguld houtsnijwerk. Er is ruim 200 kilo goud gebruikt om de kerk te decoreren. Toen de kerk in de 14e en 15e eeuw werd gebouwd, was deze nog niet gedecoreerd. Pas later werd de kerk gerenoveerd en voorzien van decoratie. Naast alle opvallende decoraties in de kerk is er één opvallend stuk te vinden; namelijk de Jesseboom. Deze boom is volledig gemaakt van hout waarop de familielijn van Jezus staat afgebeeld. U kunt voor 8 euro de kerk met het bijbehorende museum bezoeken.

17. Avenida dos Aliados

Bezienswaardigheden in PortoLinks het stadhuis en rechts het standbeeld van Dom Pedro IV
Hoogtepunten PortoAvenida dos Aliados, het vrijheidsplein van Porto

Avenida dos Aliados, oftwel het vrijheidsplein, ligt in de benedenstad van Porto. Dit langwerpige plein is omgeven door diverse restaurants en banken. Ook kunt u op vrijwel iedere hoek van de straat op een bus stappen en zijn er meerdere mogelijkheden om de metro te pakken. Bezienswaardigheden op het plein zijn het stadhuis van Porto en ook vindt u midden op het plein het monument van Dom Pedro IV.

18. Oude tram 1 naar Foz voor een kustwandeling

Bezienswaardigheden PortoDoen: Pak de antieke tram 1 naar Foz
Museum Porto PortugalFarolim de Felgueiras, de vuurtoren bij de wijk Foz

Wanneer u vanaf de kade bij het oude centrum tramlijn 1 neemt of bij Torre dos Clérigos tramlijn 18 (u koopt een ticket in de tram voor 5 euro enkele reis en hier een kaart met info over de route), kunt u afreizen naar eindhalte Passeio Alegre. Wanneer de tram zijn eindhalte heeft bereikt, worden alle stoeltjes opgeklapt en omgedraaid zodat de tram weer dezelfde route terug kan nemen. Vanaf de eindhalte loopt u naar de kustwijk Foz waar u een heerlijke kustwandeling kunt maken van enkele kilometers. Hier ziet u achtereenvolgens het vervallen fort 'Fortaleza de São João da Foz' en ‘Molhe e Farolim de Felgueiras’, welke een dijk met een vuurtoren is. U komt verder langs enkele stranden zoals Praia dos Ingleses en Praia da Luz waar u heerlijk kunt wandelen, uitwaaien, zonnen of zwemmen. Tijdens uw kustwandeling in Foz komt u verder andere bezienswaardigheden tegen zoals het Queijo fort, waarnaast het Sea Life zeeaquarium van Porto ligt. Ook ligt hier het Parque da Cidade, een gigantisch stadspark. Vervolgens wandelt u door naar Matosinhos, waar bezienswaardigheid nummer 19 ligt.

Een andere leuke manier om de bezienswaardigheden rond het strand te bezoeken is met deze fietstour met Nederlandse gids waarbij je via de rivier naar Foz fietst; een ideale fietstour als u de stad al vaker heeft bezocht of met kinderen reist. Ook kunt u met de hop on hop off bus de route nemen welke ook langs Foz en Matosinhos komt.

19. Unieke belevenis: Conservas Pinhais in Matosinhos

OportoSardientjes proeven in Matosinhos
Oporto bezienswaardighedenRondleiding door Conservas Pinhais

Vanaf Foz kunt u vervolgens via het kunstwerk van She Changes (de 'anemoon' op de rotonde) doorlopen naar de havenplaats Matosinhos, waar u bij meerdere metrohaltes van blauwe metrolijn A kunt opstappen om terug te reizen naar het centrum van Porto. Een andere bijzondere activiteit in Matosinhos is het bezoeken van Conservas Pinhais, waar u sinds kort een unieke rondleiding met bijbehorende proeverij kunt krijgen in de gerenommeerde sardienen conserveringsfabriek van Conservas Pinhais. Absoluut een unieke belevenis, waarbij u wordt meegenomen op een kleinschalige rondleiding door de fabriek die nog een prachtig interieur heeft uit de jaren 20 en hoe u met eigen ogen het proces kunt aanschouwen van dit kwaliteitsproduct. Een van mijn persoonlijke favoriete activiteiten in Porto als u even niet het gevoel van massa-toerisme wilt ervaren!

Boek uw rondleiding

20. Wat te doen in Porto: Funicular dos Guindais

activiteitenLeuk om te doen: Funicular dos Guindais
HighlightsMuralha Fernandina

Om in een zeer korte tijd naar het hoger gelegen gedeelte van Porto te gaan kunt u de Funicular dos Guindais nemen, de kabeltram van Porto. U stapt op bij de Ribeira kant bij de rivier en komt langs de Muralha Fernandina muur. Bovenaan bij de stop van de kabeltram vindt u verder Santa Clara, een klein kerkje aan de top. Tijdens uw tocht heeft u een mooi uitzicht over de Douro en over Porto. Naast dat het leuk is om deze kabeltram te pakken, zorgt het er ook voor dat u deze steile wandeling niet hoeft af te leggen voor een paar euro.

21. Estádio do Dragão - Stadion FC Porto bezoeken

Bezienswaardigheden Porto PortugalEstádio do Dragão, het stadion van FC Porto bezoeken
Porto bezienswaardigheidWat te zien in Porto: het voetbalstadion

Dit uitstapje naar Estádio do Dragão is voor de echte voetbalfans die graag eens voet willen zetten binnen het stadion van FC Porto. U kunt een ticket kopen om het stadion te bezoeken, waar u eveneens een museum vindt met daarin alle geschiedenis van FC Porto. Het Estadio do Dragao FC Porto is een plek waar menig voetbalwedstrijd is gewonnen waaronder de UEFA Champions League. Het museum is te bezoeken met een audiogids en bestaat uit 27 thema onderdelen, waarbij u alle prijzen die in dit stadion zijn gewonnen kunt bewonderen (meer info en tickets). Wilt u liever een wedstrijd bezoeken? Via deze aanbieder van FC Porto tickets kunt u eenvoudig wedstrijskaarten aanschaffen.

Meer info FC Porto stadion

22. Shoppen rond Rua Santa Catarina

Top 10 Porto bezienswaardighedenHighlight: Capela das Almas
Top 10 Porto bezienswaardighedenMercado do Bolhão, versmarkt in Oporto

Wilt u tijdens uw verblijf een middagje shoppen? Dan gaat u naar het gebied rond Rua Santa Catarina, de drukste winkelstraat van Porto. In en rond de winkelstraat vindt u vele leuke winkels, boetiekjes en grote shoppingmalls, maar ook de Capela das Almas. Dit is een klein, maar prachtig kerkje welke is voorzien van authentieke Portugese blauw-witte tegeltjes. De Rua Santa Catarina staat ook bekend om Café Majestic. Dit is een oud café met een prachtige uitstraling in de stijl van de belle époque. In dit 'iets te toeristische' café kunt u neerstrijken voor een hapje en een drankje, maar daar betaalt u wel de hoofdprijs. Vlakbij Rua Santa Catarina ligt verder Mercado do Bolhão, een neoklassieke markthal van twee verdiepingen welke recent volledig is gerestaureerd. Op de begane grond zitten de kramen van de versmarkt of kunt u uw food-souvenirs aanschaffen, maar verder zitten er ook restaurants en winkels in dit marktcomplex.

23. Stichting Serralves

Bezienswaardigheden in PortoHet museum van Stichting Serralves
PortoOntspannen in het Serralves park

Stichting Serralves ligt buiten het centrum van Porto en ligt in een mooi park welke ook wel de groene long van Porto wordt genoemd. In het museumgebouw vindt u het museum van Hedendaagse kunst, maar u kunt ook diverse kunstwerken bewonderen in het park of even ontsnappen een de drukte van de stad. In het park kunt u zelfs een Treetop Walk maken. Door de ruime opzet van het park en het museum kunt u hier prima een halve dag voor uittrekken (meer info en tickets). Stichting Serralves ligt net onhandig buiten het centrum en niet aan een metrolijn. De makkelijkste manier om het museum te bezoeken is daarom met de hop on hop off bus.

24. Eet een Pastéis de Nata in Rua das Flores

Activiteiten PortoWat te doen in Porto: Pastéis de Nata proeven
Porto bezienswaardighedenRua das Flores, een charmant straatje in Porto

Een van de bekendste lekkernijen van Portugal zijn Pastéis de Nata. Deze dient u dan ook zeker te nuttigen tijdens uw trip. Het pittorske straatje Rua das Flores is een oude winkelstraat waar u goede Pastel de Nata kunt eten, bijvoorbeeld bij Nata Lisboa. In deze winkelstraat die Sao Bento met Ribeira verbindt vindt u verder gebouwen met leuke balkonnetjes en talrijke bloemen aan de gevels. Ook heeft u een ruime keuze uit diverse restaurants en café waar u weer even kunt opladen tussen alle bezienswaardigheden en het shoppen door. Een andere manier om Pastéis de Nata te proeven is met een van onderstaande foodtours:

25. Jardins do Palacio de Cristal

Porto PortugalPorto bezienswaardigheden: Jardins do Palacio de Cristal
Porto must seeDe Super Bock Arena

Voor een wandeling iets verder van het centrum van Porto gaat u naar de Jardins do Palacio de Cristal. Hier vindt u tuinen met o.a. bloemenperken en plek om te schuilen in de schaduw. Ook staat hier het opvallende gebouw van de evenementenhal Super Bock Arena. Vanaf het park heeft u een prachtig uitzicht over de Douro en Porto. In het park vindt u loslopende pauwen en kunt u zich even terugtrekken van de drukte van de stad. Ook vindt u vlakbij het park het museum Extensão do Romantismo, een museum gevestigd in een 18e eeuws landhuis, welke is inbegrepen in de Porto Card.

26. Dagtochten in de omgeving

Porto activiteitenSantuário do Bom Jesus do Monte vlakbij Braga
omgeving PortugalAveiro, ook wel het Venetie van Portugal genoemd

Tijdens uw verblijf in Porto wilt u natuurlijk zo veel mogelijk zien. U kunt er dan voor kiezen om een fietstocht, een wandeltocht of een boottocht te gaan doen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen tussen een rondvaart van de 6 bekende bruggen of doet u een tour langs verschillende porthuizen en andere bekende bezienswaardigheden. Wanneer u kiest voor deze fietstour kunt u de hele stad in een middagje bewonderen vanaf de fiets. Samen met een tourgids bezoekt u de mooiste plekjes en krijgt u alle nodige informatie. Bezoek verder met een dagtocht de Douro vallei, oude steden als Braga en Guimarães, of Aveiro, ook wel het Venetië van Portugal.

Aanrader! Wanneer u slechts tijd heeft voor één excursie vanaf Porto is deze excursie naar de Douro vallei absoluut mijn favoriet. Hierbij maakt u een flinke boottocht door de vallei en kunt u bij enkele stops genieten van portwijn en traditionele Portugese lunch.

Meer excursies Porto omgeving

27. Miradouro da Vitória

Porto highlightsSmalle straatjes naar Miradouro da Vitória
Porto PortugalEen uitzichtspunt in Porto Portugal

Voor een prachtig uitzicht over de hele stad kunt u naar Miradouro da Vitória wandelen. Hier komt u langs smalle straatjes en maakt u een flinke klim omhoog, maar dat is de inspanning uiteindelijk meer dan waard. Van oorsprong is dit uitzichtpunt gebouwd voor de lokale krijgsmacht om de stad te verdedigen tijdens de Belegering van Porto. Vanaf Miradouro da Vitória heeft u uitzicht over de Douro en de Luis I brug. Bij aankomst stelt het gebouw niet veel voor, maar er verschuilt een mooie uitkijkplek achter het vervallen gebouw.

28. Immersivus Gallery

Op een bijzondere locatie, namelijk in de oude kelders van het douanegebouw, worden wisselende shows getoond van de Immersivus Gallery. Met behulp van bijzondere multimedia projecties wordt o.a. het verhaal van enkele legendes van Porto verteld, maar er zijn ook wisselende shows over bijvoorbeeld Egypte. De shows zijn enkele malen per dag, beschikbaar in het engels en absoluut een unieke belevenis. De show van Porto Legends is een leuke activiteit voor zowel jong als oud. Klik op een van onderstaande shows voor de showtijden en tickets:

29. Casa da Musica

Casa da Musica is een opvallend concertgebouw in Porto welke is ontworpen door de Nederlander Rem Koolhaas. Na 4 jaar bouwen werd het gebouw in april 2005 officieel geopend. U herkent het gebouw aan zijn moderne en unieke uitstraling. Het gebouw heeft twee ruimtes, een grote en een kleine zaal. De zaal is vooral mooi om een concert bij te wonen, voor alleen de buitenkant te bewonderen ligt het net te ver buiten het oude centrum (officiële website).

Tips PortoCasa da Musica, een bijzonder concertgebouw
Museum Porto PortugalMuseo do Carro Electrico

30. Nog meer musea in Porto

Museumliefhebber of op zoek naar activiteiten op een regenachtige dag? In Porto zijn verschillende leuke musea te vinden, zoals:

 • Museo da Cidade Extensao do Romantismo: In dit museum gevestigd in een 18e eeuws gebouw vindt u prachtig gedecoreerde kamers in typerende stijlen (inbegrepen in de Porto Card).
 • World of Discoveries: Dit museum is leuk voor kinderen waar ze als Portugese ontdekkingsreizigers door het museum gaan (meer info).
 • Centro Portogues de Fotografia: Dit museum is gevestigd in een oude gevangenis waar u nu een fototentoonstelling kunt vinden.
 • Casa do Infante: Vroeger was dit gebouw de geboorteplaats van Prince Henry in 1394. Tijdens een tour in het museum komt u meer te weten over de tijd dat dit nog een douanekantoor was en over de munt die destijds werd gebruikt (inbegrepen in de Porto Card).
 • Museu Nacional de Soares dos Reis: Dit museum staat op de lijst van nationale monumenten en is gevestigd in een neoklassiek paleis uit de 18e eeuw. Hier vindt u unieke collecties aan Portugese schilderkunst en beeldhouwwerken (meer info).
 • MMIPO – Museo da Misericordia do Porto: Dit museum ligt naast de kerk bij Rua das Flores. In het museum vindt u religieuze kunst uit de 15e tot de 17e eeuw (meer info).
 • Museo do Carro Electrico: Liefhebbers van historische trams kunnen hier terecht (website).

Waar liggen de highlights in Oporto?

FAQ Bezienswaardigheden Oporto - Wat te doen in Porto Portugal?

Wat zijn de Top 10 bezienswaardigheden in Porto?

De bekendste bezienswaardigheid van Porto is de enorme Dom Luis I-brug over de Douro-rivier, welke u kunt gebruiken om de porthuizen aan de overkant in Vila Nova de Gaia te bezoeken. Daarnaast mag het kleurrijke stadscentrum Ribeira niet ontbreken en mooie kerken zoals de Torre dos Clérigos en de kathedraal van Porto. In dit artikel leest u alles over de Top 10 Porto bezienswaardigheden.

Wat zijn leuke excursies vanaf Porto?

Een vakantie naar Porto is niet compleet zonder de prachtige omgeving van de Douro-vallei bezoeken. Vanuit Porto maar u eenvoudig boottochten over de rivier en stopt bij leuke plaatsen als Amarante en Pinhão. Een andere leuke activiteit is een dagtocht naar Braga met de Bom Jesus do Monte, welke valt te combineren met Guimarães. Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Meer info over de leukste Porto excursies.

Welk porthuis kan ik bezoeken?

Bij veel porthuizen is het mogelijk een rondleiding te krijgen, welke meestal wordt afgesloten met een portproeverij. Vaak zijn rondleidingen ter plekke te boeken, maar u kunt ook vooraf reserveren. Goede porthuizen zijn o.a. Graham's, Taylors, Calem, Sandeman en Ferreira. In dit artikel leest u alles over dingen om te doen in Porto.

Porto bezienswaardigheden
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Porto Portugal gehad door de goede reistips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Porto."