Porto / Openbaar vervoer

Vervoer: Bus, Tram & Metro Porto

Porto openbaar vervoer: metro, trams, tickets & hop on hop off bus

openbaar vervoer Porto

Alles over openbaar vervoer in Porto, zoals de metrotickets en metrolijnen, trams, hop on hop off bussen, de Porto Card en het transport van en naar het vliegveld van Porto.

Openbaar vervoer in Porto

1. Metro van Porto

metro PortoKlik op de kaart voor een grotere versie van de Porto metrolijnen

Porto beschikt over een uitstekend netwerk van 6 metrolijnen, maar wanneer u een hotel in het centrum kiest zult u hier vermoedelijk maar beperkt gebruik van maken aangezien veel bezienswaardigheden op loopafstand liggen. De Porto metro is wel het meest ideale en goedkope vervoersmiddel om met de paarse lijn van het vliegveld naar centrum (halte Trindade) te reizen. Voor het bezoeken van het FC Porto stadion en de kustplaats Matosinhos is de metro ook aanbevolen. Daarnaast biedt de Porto metro mogelijkheden wanneer u minder goed ter been bent voor het bezoeken van o.a. Vila Nova de Gaia.

 • In grote lijnen komt het erop neer dat Porto metro’s ongeveer om het kwartier rijden tussen 6 uur in de ochtend en 1 uur ’s nachts (Exacte tijden van de metrolijnen vindt u op de officiële website).
 • Bekijk de volledige metrokaart met de 6 metrolijnen.
 • De metro van Porto werkt met herbruikbare Andante Azul tickets. U betaalt bij uw eerste aankoop 0,60 euro extra voor dit oplaadbare metro ticket. Gooi na uw metrorit uw ticket niet weg, zodat u dit metro ticket de volgende keer bij de automaat opnieuw kunt opladen.
 • De prijs van een Porto metro ticket hangt af van het aantal zones dat u gaat doorkruisen, waarbij de prijs van een enkele reis varieert tussen een Z2-ticket voor 1,30 euro en een Z9-tickets voor 4,30 euro. Op kaartautomaten en de plattegrond kunt u eenvoudig aflezen op hoeveel zones uw eindhalte is gelegen.
 • Van het vliegveld naar het centrum (Trindade) heeft u een Z4-ticket nodig (2,15 euro, plus de eenmalige 0,60 euro voor het oplaadbare metro ticket). Lees meer over alle mogelijkheden voor vervoer van het vliegveld naar het centrum.
 • U kunt ook Andante 24 tickets aanschaffen. Dit zijn tickets die 24 uur geldig zijn na het eerste gebruik. Ook hier varieert de prijs afhankelijk van het aantal zones dat u wilt reizen (tussen een Z2-kaart voor 4,70 euro tot een Z9-kaart voor 15,25 euro).
 • Porto.Card

 • Porto.Card: Wanneer u veel gebruikt denkt te gaan maken van het openbaar vervoer dan kan de Porto.Card handig zijn. U heeft de keuze uit een kaart voor 1, 2, 3 of 4 dagen waarbij het volgende is inbegrepen:

Deze Porto.Card bevat de volgende voordelen:

 • Gratis openbaar vervoer (Porto metro, STCP-bussen, CP-treinen) voor 1, 2, 3 of 4 dagen
 • Entree tot 6 musea (Casa do Infante, Casa-Museu Guerra Junqueiro, Casa-Museu Marta Ortigão Sampaio, Museu Romântico, Museu do Papel Moeda, Museu do Vinho do Porto)
 • Korting op meer dan 170 bezienswaardigheden, zoals o.a. musea, monumenten, portkelders en rondvaarten op de Douro
 • Meer info en reserveren Porto.Card

2. Oude trams van Porto

Tram Porto

In Porto ziet u ook de prachtige oude trams van lijn 1 en lijn 28 rijden. Voor deze trams dient u losse tickets aan te schaffen bij de trambestuurder (5 euro enkele reis, maar het is ook inbegrepen in dit luxere ticket voor de hop on hop off bus).

Tramlijn 1 vertrekt vanaf de kade in het oude centrum (bij de Igreja de São Francisco) en tramlijn 28 bij Torre dos Clérigos. Beide routes rijden naar de kustwijk Foz en hebben als eindhalte Passeio Alegre, alwaar u een heerlijke kustwandeling kunt maken. Een kaart met de exacte route en tijden van de oude trams vindt u hier.

3. Hop on Hop off Bussen

In Porto zijn er verschillende aanbieders van Hop on Hop off bussen zoals de rode citysightseeing bussen en de voordelige bussen van Yellow Bus. Beide maatschappijen rijden twee (bijna overeenkomende) routes in de stad. Zo heeft Yellow Bus een historische route met 15 haltes door het oude centrum en Vila Nova de Gaia. Daarnaast is er ook de iets langere kastelenroute met 20 haltes welke helemaal naar de forten aan de kust rijdt naar o.a. Foz, SeaLife, Matosinhos en museum Serralves.

Bij Yellow Bus kunt u kiezen uit de volgende verschillende tickets, waarbij beide routes standaard zitten inbegrepen:
metro Porto
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.85%) 7 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische stedentrip in Porto Portugal gehad door de goede reistips over de activiteiten en bezienswaardigheden in Porto."